tiistai 4. joulukuuta 2007

Pöly ei laskeudu

Haapajärvi se jaksaa.
Että se päättää ensiksi yksimielisesti suostua ottamaan Pyhäjärven hellään syleilyynsä ja imeä sen sitten kuiviin rahallisesti, taloudellisesti ja työpaikkoina pyhäjärvisten poliitikkojen tarjotessa avokätisesti ja silmät nurin tätä tilaisuutta. Peiteroolina oli saada yhteinen sote -piiri aikaan, mutta se käännettiin salaa kuntaliitokseksi. Kun tämä sitten monien monien vaiheitten jälkeen kariutui kärsämäkisiin ja reisjärvisiin, Haapajärvi huomasi etteivät rahat riittäisi enää bulevardiin ja pilvenpiirtäjiin ja uusi maksumies saatiin alustavasti sovittua Nivalan kanssa. Avoliitto jäi pelkäksi haaveeksi, kun Nivala varasi haapajärvisille täsmälleen saman osan minkä Haapajärvi oli varannut Pyhäjärvelle, eli työpaikkojen, hallinnon, elinkeinon ja muun talouden keskittämisen itselleen ja muitten palvelujen näivettämisen minimiin.
Nyt Haapajärvi oli yksin, konkurssitilassa, talous kuralla, veroäyrin korotus rankimman mukaan. Mutta olihan pelastusrengaskin olemassa: Pyhäjärvi. Pyhäjärvi oli juuri esittänyt muutaman vuoden mittaisen loistokkaan talousarvionsa, joka vastustamatta pursusi rahaa, toiveita paremmasta, velkojen lyhentämistä ja veroäyrin pysymistä tukevasti ennallaan. Pyhäjärvi oli saalis, erinomainen saalis, ja parasta oli että Pyhäjärven valtuusto oli tehnyt äänin 10 - 17 päätöksen kavaltaa kunta haapajärvisille. Siispä seuraavaksi toimenpiteeksi pari hyvää sanaa Pyhäjärvestä ja makeileva toive, että unohdetaan menneet juna-meni-jo -puheet ja hei aletaan piirileikki alusta, jookosta?
Pitääkö tämä paikkansa?
Suora kysymys hallituksen puheenjohtaja Paavo Leskiselle: ollaanko Selännettä herättelemässä henkiin jossakin uudessa muodossa, oli se mikä tahansa
kahden tai useamman kunnan/kaupungin yhteenliittymä?
Haluan tähän myös vastauksen.
Jo riittää salailupolitiikka Pyhäjärvellä. Salailua ja kähmintää, tietojen pimittämistä kuntalaisilta, päätöksien tekoa pienessä piirissä ja niitten tuomista esiin ilman mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Jo riittää!
Jokainen varmasti haluaa itselleen, lapsilleen, läheisilleen ja ystävilleen parhaan mahdollisen hoidon. Kun sote -piiri tehdään, Pyhäjärvellä on neljä ilmansuuntaa neuvotella itselleen parhaan mahdollisen hoidon. Yksi suunta on Oulu. Toinen on Iisalmi - Kuopion suunta. Kolmas on Jyväskylä, josta minulla ei ole tietoa. Neljäs ja valitettavasti myös huonoin suunta on Oulainen, jolla ei ole riittäviä resursseja, näin ilmoittaa tuntemani asiantuntija kantanaan.
Kuitenkin käsitykseni mukaan ollaan uudelleen neuvottelemassa juuri Oulaisista, vaikka sen linjan piti olla jo käyty syksyllä loppuun.
Entäpä sitten elinkeino?
Vielä keväällä Pro -liikkeen kuohuvassa myönteisyydessä elinkeinoasia nostettiin esiin. Sitä haluttiin kehittää, siitä saataisiin työpaikkoja, positiivista ja hyvää.
Miten on käynyt?
Onko hallitus/valtuusto ottanut neuvotteluyhteyttä paikallisiin elinkeinonharjoittajiin saadakseen yhteistyöstä tietoja, vastavuoroisuutta ja kannustusta? Onko otettu esiin luutuneet elinkeinobyrokratian viidakot ja raivattu turhaa ja tarpeetonta pois? Onko yleensä mitään tehty asioitten eteen?????????
Mahtaa olla vaikeaa vastata.
Pöly on alkanut laskeutua. Kaikki palaa vanhaan liikkumattomuuteen. Ollaan kuin kuollut kala maitipuoli ylöspäin. Piru periköön pyhäjärvisen kunnallispolitiikan, ja periihän se. Ainakin seuraaviin vaaleihin saakka. Siihen saakka vanha valtuusto ja hallitus voi tehdä mitä jäynää tahansa, koska mitään menetettävää ei enää ole.
Vastausta Leskiseltä odottaessani annan loppuun hyvän ja maittavan kalakeitto-ohjeen, ettei tämä pakina ihan hukkaan menisi.
Siis: toisinajattelijan kalakeitto.
Tarvikkeet: perunoita, purjo, Raketti -spaghettia, sakeutusainetta, punainen paprika, sardiineja öljyssä, valmiiksi keitettyjä katkarapuja, suolaa, tillinippu. Kuori ja pilko 8 -10 perunaa, viipaloi mukaan kokonainen purjo, pilko punainen paprika väriksi, lisää kourallinen pätkäspaghettia, lisää suola ja keitä. Kun perunat ovat kypsiä, lisää sakeutusaine, esimerkiksi maizenaa. Nosta keitto pöytään. Lisää kiehuvankuumaan keittoon kolme rasiallista öljysardiineja ja 300 grammaa katkarapuja - jos katkaravut ovat pakasteena, sulata ne ensin - ja viimeistele ruoka silputulla tillillä. Annos riittää hyvin neljälle ja maksaa alle kymmenen euroa.
Nopea, helppo ja maistuva ruoka!

Ei kommentteja: