perjantai 28. joulukuuta 2007

Vuoden saldo

Tämä vuosi on ollut raskas vuosi. Erityisesti kunnallispoliittinen saldo on ollut perin negatiivinen, suorastaan katastrofaalinen. En muista että milloinkaan valtuusto ja hallitus olisi saanut niin paljon ryöpytystä niskaansa kuin tänä vuonna. Aiheesta tosin.
Pyhäjärven historiassa on kolme tärkeää tapahtumaa: kunnan perustaminen, kaivoksen löytyminen ja kolmantena pitäjän itsenäisyyden säilyminen, tosin rimaa hipoen ja rumalla tavalla. Ilman kärsämäkisiä ja reisjärvisiä Pyhäjärvi liittyisi vuoden vaihteessa Haapajärven satelliitiksi ja maksumieheksi ja kuihtuisi nopeassa tahdissa pois kartalta haapajärvisten imiessä niin työpaikat kuin muunkin itseensä. Se olisi ollut tosiasia se. Ruminta asiassa oli, että vaikka kuntalaisten suuri enemmistö vastusti liitosta, valtuusto hyväksyi asian äänin 10 - 17.
Asian piti olla loppuunkäsitelty siinä vaiheessa kun Kortelainen iski hanskat tiskiin. Selänne oli kuollut ja kuopattu, vaikka nimikilpa oli käyty ja palkinto nimen keksijälle oli annettu - kuka se sitten liekään ja kuka sen maksoi, en tiedä. Vaan kun asia näyttää sittenkin o9levan elossa jossakin muodossa. Siitä on osoituksena kirjoitusten sävyn muuttuminen: haikaillaan Selännettä ja puhutaan uudesta kuntaliitoksesta Haapajärven kanssa. Väisäsen kirjoitus paikallislehdessä ei vakuuta, sillä siinä ei yksiselitteisesti kielletä salassa neuvottelun mahdollisuutta ja kun lukee rivien välitkin, siinä ei kielletä tulevaisuudessa tapahtuvia neuvotteluja tässä asiassa.
Toinen ärsyttävä asia on kirjoitusten sävy , täydellinen tietämättömyys Pyhäjärven nykyisestä taloudellisesta tilanteesta. Annetaan taas ymmärtää että päin persettä on talous ja kuralla viimeiseen pisteeseen saakka ja että on pakko liittyä ja liittyminen Haapajärveen korjaa asiat. Voi hyvät hyssykät sentään! Vielä viime keväänä kunnan päättäjien johto esitti käsiään väännellen samaa vaikerrusta, ja kuitenkin kaikki oli vain saatu näyttämään paperilla tällaiselta. Jopa Kortelainen, joka sentään veti kuntaliitosasiaa, totesi että Pyhäjärvi oli terve kunta ja selviää syömävelastaan neljässä vuodessa. Sitä ei vain tuotu esiin missään vaiheessa ja nytkin sen julkituonti tapahtui sattuman takia. Pyhäjärven taloustilanne on hyvä, parempi kuin aikoihin, mutta se ei vain uppoa näihin muutamiin, jotka halajavat päästä haapajärvisten alamaisiksi.
Vuoden vaihteen jälkeen on syytä alkaa harkita Pro - liikkeen virallistamista ja ehdokkaitten etsimistä seuraavaan valtuustoon. Puolueita ei ole syytä sotkea asiaan mitenkään. omasta puolestani olisin tyytyväinen, mikäli saadaan riittävä määrä Pro -ehdokkaita pelkästään sen asian taakse, että se vetää Pyhäjärveä eteen päin ja itsenäisenä, oli ehdokas sitten mistä puolueesta tahansa. Äänestäjät kyllä tietävät mitä haluavat äänestää ja mikä on hyväksi paikkakunnalle. Ja pystyvät vaihtamaan valtuutettuja niin ettei seitsemästätoista jää jäljelle kuin paha muisto.
Pitäisi vain jotenkin sinnitellä vaaleihin saakka. Sitä ennen saattaa tapahtua vielä mitä tahansa vanhan valtuuston taholta, sillä seitsemäntoista koplallahan ei ole enää mitään menetettävää. Joten pitäkää silmät auki ja tuntosarvet ojossa, ettei mitään peruuttamatonta tapahdu.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.