lauantai 16. kesäkuuta 2007

Ennustus

Jos pahin tapahtuu huomenna ja Pyhäjärvi lahjoitetaan Haapajärven velkojen maksajaksi, jatko on helppo ennustaa.
Suurin asia on pyhäjärvisten ahdistus ja apeus, joka tulee näkymään voimakkaasti mielenterveyteen liittyvinä ongelmina. Pyhäjärvellä on nyt, tässä hetkessä ainutkertainen tilaisuus muuntaa yhtenäinen voima positiiviseen suuntaan, kuten työpaikkojen luomiseen. Jos tämä voima mitätöidään valtuuston päätöksellä, tuloksena on pelkkää negatiivista piittaamattomuutta, hällä-väliä -henkeä ja välinpitämättömyyttä tulevaisuuteen liittyvissä asioissa.
Lisäksi tulevat esiin syyllisten etsiminen ja leimaaminen.
Voin hyvin kuvitella tilanteen, ettei yksikään kuntaliitoksen kannattaja uusi valtakirjaansa valtuustossa ja hallituksessa. Jos joku pääsee, se on pelkästään suuren suvun ansiota. Kun sitten Pyhäjärveä edustaa Selänpään uudessa valtakunnassa liitosta vastustava joukko valtuutettuja, se ei tiedä hyvää Haapajärven haaveille rikastua ympäristökunnista. Se tekee myös sen, että Haapajärvi tekee yksipuolisia päätöksiä surutta, koska sillä on kepuenemmistö. Sama puolue tulee kärsimään rökäletappion Pyhäjärvellä.
Syyllisten etsiminen tietää myös sitä, että osa valtuutetuista leimautuu ja heihin kohdistuu halveksuntaa. Samoin herää kysymyksiä siitä, mitä kuntaliitosta alun alkaen ajaneet saavat palkkiokseen, sillä tuskinpa he tekevät tätä kunnan parasta ajatellen. Sillä luulisi, että heille on täysin selvinnyt kuntalaisten yleinen mielipide vastustaa kuntaliitosta. Toinen mahdollisuus on että heillä on valikoiva kuulo.
Jos itse olisin ollut myymässä kuntaa Haapajärven velkojen takaajaksi, en uskaltaisi liikkua kylillä, sen verran varoisin nahkaani. Linnoittautuisin vähintään puoleksi vuodeksi kämppääni ja odottaisin, että pahin viha laantuisi.
Päättäjät esittelivät että tulevaisuudessa palvelut saadaan yhdeltä luukulta. Mitähän sekin tarkoittaa? Luultavasti sitä, että kerran viikossa Pyhäjärvellä on luukku auki, johon saa asioida Kelan ja työvoimatoimiston asioita, ja saa palvelun samalta luukulta. Hienoa! Tapu-tapu!
Mutta.
Miettikääpä asian toteutusta käytännössä. Päivittäin molemmissa virastoissa käy kuitenkin enemmän kuin viisitoista asiakasta, viikossa siis vähintään 150 asiakasta. Kun tämä joukko tulee luukulle hakemaan palveluksia, virkailijalla on aikaa kutakin kohden keskimäärin vähän yli kolme minuuttia. Uskooko kukaan, että kolmessa minuutissa saadaan asiat toimitettua, kun vanhalta ihmiseltä menee sama aika jo käsilaukun kaivelemiseen. Ensimmäinen saa toki palvelua, mutta se sadasviideskymmenes, joka on odottanut vuoroaan kahdeksan tuntia, mitä hän saa? Hyvää ja hyvääkin parempaa palvelua, kuten päättäjä on luvannut.
Jos kuntaliitos syntyy, se ei aluksi muuta mitään muutamaan vuoteen. Sitten tulee totuuden hetki ja Haapajärvi alkaa vetää työpaikkoja ja palveluita itselleen ja jälleen puhutaan kustannustehokkuudesta.Ympäristökunnat näivettyvät ja kuristuvat hiljalleen ja vääjäämättä. Talojen arvo putoaa puoleen nykyisestä. Lukio käydään Haapajärvellä.Kaupat kuolevat pystyyn. Pyhäjärvi muuttuu tosiaan syrjäkyläksi näitten muutamien kunnianhimoisuuden tähden.
Mitä pahaa Pyhäjärvi on tehnyt teille, päättäjät?

Ei kommentteja: